Kas yra saviarcheologija?

Visi save bent minimaliai pažįstame, tačiau retas save pažįsta tikrai artimai. Dėl praeities patirčių, aplinkos ir įvairių veiksnių – dinamikos šeimoje, mokykloje, santykių su aplinkiniais, patirtų traumų – dažnas esame taip atitolę nuo savęs, kad neatpažįstame savo poreikių, jausmų, svajonių... Nesuprantame, ką ir kodėl darome, elgiamės impulsyviai ir destruktyviai... bijome to, ko, atrodytų, nėra ko bijoti, gėdijamės to, ko, atrodytų, nėra ko gėdytis... Neturime to, ką norėtume turėti, negyvename taip, kaip norėtume gyventi, neturime tokių santykių, kokių norėtume... Neretai žmonės apskritai ne gyvena, bet tik egzistuoja, ar dar tiksliau – vegetuoja, t. y. tiesiog tempia laiką iki savo mirties, besielgdami destruktyviai ir besijausdami nelaimingi.

Tačiau kiekvieno mūsų viduje slypi lobis – mūsų tikrasis „aš“. Tai, kas mes iš tikrųjų esame: mūsų užkastos emocijos, svajonės, tikslai, spontaniškumas, entuziazmas, laimė, meilė. Kad galėtume visas šias brangenybes surasti, reikia ieškoti, kasinėti, o radus – valyti, blizginti, o tada galima mėgautis jų nešama nauda ir džiaugsmu, jas eksponuoti pasauliui, dovanoti kitiems. Šį procesą, arba kai kuriais atvejais – būseną, pavadinau saviarcheologija.

Savi- (t. y. savęs) + archeologija (t. y. nuodugnus tyrinėjimas) = saviarcheologija.

Saviarcheologija – tai savęs pažinimas, savęs tyrinėjimas, savęs supratimas, savęs priėmimas.

Saviarcheologija – tai ryšio su savo tikruoju „aš“ stiprinimas.

Saviarcheologija – tai sąmoningumo būsena, kai supranti ar bandai suprasti savo praeities ar dabarties veiksmų ir emocinių būsenų priežastis bei paskirtį.

Saviarcheologija – tai rūpinimasis savimi, savišvieta, savo asmenybės puoselėjimas ir auginimas.
Šis procesas dažniausiai nėra lengvas, ypač aplink save neturint žmonių, kurie patys tuo efektyviai užsiimtų ar apskritai norėtų tuo užsiimti. Ypač aplink save neturint žmonių, kurie būtų empatiški, sąmoningi, išmintingi, smalsūs. Tačiau – kalbu ir iš asmeninės, ir iš kitų patirties – rezultatas yra neįkainojamas. Rezultatas yra laimė, laisvė, ramybė, meilė, empatija, energija, adekvatus pasitikėjimas savimi, smalsumas, spontaniškumas, išmintis...

Jums rekomenduojame

0 comments