„Kaip yra dabar“ prieš „Kaip galėtų būti“ prieš „Kaip buvo anksčiau“, arba Saviarcheologijos perspektyvos

Kaip kad vaikščioti nuo gimimo negebantis arba chronišką kojų skausmą jaučiantis žmogus nežino, koks jausmas yra vaikščioti lengvai, tiesiai, tvirtai, taip ir nelaimingi, vienokį ar kitokį emocinį skausmą jaučiantys žmonės savo dabartinės būsenos negali palyginti su ta būsena, kokios jie galėtų būti, jeigu geriau pažintų save, nes jie niekada šios būsenos nepatyrė arba šį jausmą labai seniai užmiršo.

Jeigu žmogus savo dabartinę nerimo, sumišimo, pasimetimo, gėdos, kaltės, streso, baimės būseną (bendrai – emocinio ar / ir fizinio skausmo būseną) galėtų palyginti su natūralia, sveika, nedirbtine būsena, t. y. ne su apsimestine, kai užgniaužamos nemalonios emocijos, ir ne su tokia, kuri yra sukelta stiprių išorinių stimulų, pvz., alkoholio, sekso ar panašių dalykų, bet su natūralia ir sveika emocine būsena, kai žmogus gyvenime iš esmės beveik visada yra žvalus, ramus, susikaupęs, drąsus, racionalus, spontaniškas, sąmoningas, mąstantis aiškiai ir koncentruotai, gebantis brandžiai ir efektyviai susitvarkyti su sudėtingomis gyvenimo situacijomis, adekvačiai pasitikintis savimi, bendrai – laimingas... Jeigu žmogus turėtų galimybę savo Kaip yra dabar būseną palyginti su savo Kaip galėtų būti būsena, jis pajustų vieną ar kelias iš šių emocijų: šoką, nuostabą, susidomėjimą, pyktį, liūdesį, viltį, motyvaciją ir troškimą to siekti.

O žmogus, skyręs laiko, pinigų, emocijų, darbo ir pastangų, kad geriau pažintų ir suprastų save, dabar turi galimybę palyginti savo Kaip yra DABAR būseną (kuri kadaise tebuvo jo tuomet net neįsivaizduojama ir nesuvokiama Kaip galėtų būti būsena) su savo Kaip buvo anksčiau būsena ir tą darydamas jaučia vieną ar kelias iš šių emocijų: pasitenkinimą, palaimą, pakylėjimą, dėkingumą sau ir kitiems, ramybę, tvirtumą, aiškumą, adekvatų pasitikėjimą savimi, taip pat empatiją, simpatiją, gailestį, pagarbą ir dėkingumą tam Aš, kuriuo jis anksčiau buvo, už tai, kad šis jaučia tiek daug skausmo bet, turės ryžto, jėgų, energijos tapti tuo, kuo taps.

Nors ir gaila, kad, kaip ir visi, kadaise neturėjau galimybės Kaip yra dabar palyginti su Kaip galėtų būti, bet šiandien nepaprastai, nenusakomai džiaugiuosi turėdamas galimybę palyginti savo Kaip yra DABAR būseną su savo Kaip buvo anksčiau būsena.

Gyvenime svarbu turėti su kuo palyginti, ir būna nepaprastai sunku, kai tokios galimybės neturime.

Jums rekomenduojame

0 comments