Kaip darbas su savimi pagerina tavo santykius


Praėjusiame įraše „4 nesveikų santykių priežastys“ kalbėjome apie svarbiausias priežastis, kodėl žmonėms sunku turėti ar užmegzti sveikus, laimingus, tenkinančius santykius. Šiandien pažvelgsime į tai, kaip darbas su savimi deda šias problemas įveikti ir kaip atrodo sveikesnis santykių modelis.

Žmonės, niekada nematę brandžių, laimingų, sveikų santykių, neturėję tinkamo santykių pavyzdžio, išaugę patirdami įvairiausią smurtą ar nepriteklių, yra „užprogramuoti“ turėti toksiškus, dramatiškus, problematiškus, smurtingus ar kitaip nelaimingus santykius. Neretai žmogus netgi pasąmoningai ar sąmoningai ieško tokių santykių, nes tai yra pažįstama.

Tačiau tai nereiškia, kad taip turi tęstis amžinai. Pokytis gali užtrukti ir reikalauti daug darbo bei savistabos, tačiau laikui bėgant tu išmoksti nusistatyti sveikesnes asmenybės ribas ir turėti labiau tenkinančius santykius.

Pradėjęs rimčiau tyrinėti savo asmeninę istoriją ir santykius iš praeities, susipažinęs su asmenybės ribomis, įgavęs daugiau patirties, tapęs labiau nepriklausomas ir savarankiškas, tu pradedi pastebėti apgailėtinus, toksiškus ir bereikalingus bendravimo mechanizmus, kuriuos naudoja aplink esantys žmonės. Taip pat pasikeičia tavo paties bendravimas ir elgesys įvairiose socialinėse aplinkose.

Tu supranti, kad konfliktus galima spręsti taip, kad abi pusės butų patenkintos (win-win) arba daug produktyvesniais būdais nei kad tą darydavai anksčiau. Tu supranti, kad galima nesutarti, bet nebūtina rėkti vienas ant kito ar manipuliuoti. Tu supranti, kad santykių pamatą gali sudaryti sveikos vertybės, bendros abiem. Tu supranti, kad santykiuose svarbu tikras, žmogiškas ryšys. Tu supranti, kad esu pakankamai stiprus nutraukti toksiškus ar tuščius santykius. Tu supranti, jog tau nebereikia kitų, kad jaustumeisi gyvas. Būdamas vienas tu nebejauti nerimo ar tuštumos, nes tau patinka tavo paties kompanija ir tu desperatiškai nebeieškai kitų žmonių pritarimo ar patvirtinimo. Tu pradedi taikyti sveikus standartus, kur smurtas ar nepagarba yra nepriimtina.

Tu pradedi pastebėti, kad yra ir daugiau žmonių, kurie nori bendrauti sveikiau bei brandžiau, ir jauti norą bendrauti su jais. Tu pastebi, kad tie pažįstami disfunkciniai elgesio modeliai, apie kuriuos praeityje net nesusimąstydavai, dabar atrodo svetimi ir atgrasantys. Tu priimi, kad nesi atsakingas už kitus, nes esi suaugęs, savarankiškas žmogus – taip, kaip ir kiti žmonės.

Tu nebesijauti „blogas“ ar „savanaudis“ dėl to, kad nori gyventi sveikesnėje ir labiau tenkinančioje socialinėje aplinkoje. Tu nustoji naudoti bei toleruoti manipuliaciją ir pradedi bendrauti su abipuse pagarba bei lygiavertiškumu. Tu jauti daugiau empatijos kitiems, ypač vaikams. Tu tampi malonus, draugiškas, padedantis kitiems, neaukojant savęs ar savo gerovės. Tu turi sveikesnes asmenybės ribas.

Tu gyveni laimingesnį, ramesnį ir pilnatviškesnį gyvenimą.

Šis įrašas yra lietuviška versija mano straipsnio, kuris buvo publikuotas anglų kalba viename populiariausių interneto portalų apie psichologiją, PsychCentral.com.
-----
Jeigu straipsnis patiko, paspauskite 'Like' ir pasidalinkite su kitais. Jeigu norite paremti Saviarcheologija.lt darbą, galite tą padaryti čia.

Jums rekomenduojame

0 comments