VERTIMAS. Daniel Mackler „Esminis skirtumas tarp žmonių ir gyvūnų“

Esminis skirtumas tarp žmonių ir gyvūnų yra gebėjimas save stebėti. Šimpanzė, mūsų artimiausias genetinis giminaitis (DNR panašumas – maždaug 99 %), gali būti išmokyta atlikti iš esmės viską, ką gali žmogus, aišku, daugiausia kalbant apie primityvius dalykus. Tačiau jokia šimpanzė negeba savęs stebėti, t. y. psichologiškai ir emociškai išeiti iš savęs ir pažiūrėti į save iš šono ar suprasti, kad yra gyva, kad jos širdis plaka, kad ji gyvena planetoje, kad ji vieną dieną mirs ir kad virš galvos yra mėnulis.

Žmogus geba užsiimti labai nuodugnia savistaba, tačiau labai mažai žmonių tuo užsiima sėkmingai, ir daugybė intelektualiai išsilavinusių žmonių šioje srityje pasiekia labai nedaug. Iš esmės jie savo gyvenimą gyvena kaip labai protingi gyvūnai. Jie dirba, jie sprendžia daug protinių gebėjimų reikalaujančias problemas, jie mokosi sudėtingų įgūdžių, jie tuo pat metu sėkmingai atlieka daugiau nei vieną užduotį, jie turi nuostabią atmintį, jie mokosi daugybės kalbų su radikaliai skirtinga sintakse, jie dauginasi neįprastais ir sudėtingais būdais – tačiau jie dažniausiai nesustoja ir nepažvelgia į savo egzistenciją, jau nekalbant apie gilesnius savo egzistencijos aspektus.

Norint iš tiesų tapti tikru žmogumi – t. y. visiškai nušvitusiu* žmogumi – reikia įvaldyti savistabos meną. Tai apima savo giliausių traumų įsisąmoninimą, durų, vedančių prie savo branduolio, atvėrimą ir tuomet bauginančio, bet kartu ir nuostabaus sprendimo pažvelgti vidun priėmimą. Atsakymai į visas žmonių giminės problemas slypi čia.

Visos visatos atsakymai slypi čia.

Ir būtent čia mes turime eiti.

Vartojamos sąvokos, suformuluotos remiantis Daniel Macklerio esė, knygomis, garsine medžiaga ir pokalbiais su juo pačiu:

Nušvitimas (angl. – enlightenment) – būsena, kai žmogus sąmoningai visiškai supranta savo tikrąsias emocijas ir yra išsigydęs bei įsisąmoninęs savo praeitį ir patirtas traumas; kai žmogus yra savo tikrojo „aš“ būsenoje; psichologinis ir emocinis sveikumas. Tai neturi nieko bendra su religija ar bet kokia kita misticizmo forma.

Originalus tekstas anglų kalba

Kiti Danielio Macklerio tekstų vertimai

Jums rekomenduojame

0 comments