Saviraiška

Kiekvienas žmogus nori save suprasti, save išreikšti, bendraudamas su žmonėmis nori būti savimi ir neužsidėti kaukės, nori realizuoti savo kūrybinį potencialą – visa tai yra saviraiška.

Žmogaus saviraiškos būdai iš esmės yra dviejų rūšių:

Tiesioginė saviraiška ir meninė saviraiška.


Tiesioginė saviraiška yra to, ką galvoju, kaip jaučiuosi, ko noriu, kodėl, pasakymas tiesiogiai.

Meninė saviraiška yra tų pačių dalykų (ką galvoju, kaip jaučiuosi, ko noriu) pasakymas, bet per tam tikrą filtrą, per meno filtrą.

Na, pavyzdžiui, galiu pasakyti, kad pro langą šviečia saulė. Ir galiu pasakyti, kad pro langą krinta ilgi šviesūs auksiniai spinduliai. Abiem atvejais pasakiau tą patį – šviečia saulė – bet pirmu atveju tą pasakiau tiesiogiai, antru atveju – meniškai, kūrybingai, kitais žodžiais nei įprasta. Taigi, toliau apie abi saviraiškos rūšis detaliau.

Kaip mes save išreiškiame ar galime išreikšti tiesiogiai?

Pirmiausia, tai bendraudami su savimi. Mano supratimu, efektyviausias būdas bendrauti su savimi yra asmeninio žurnalo rašymas. Tai yra atviras ir nuoširdus pokalbis su savimi, atviras išsakymas, ką aš galvoju, kokia mano pasaulėžiūra, kokios mano vertybės, kaip aš jaučiuosi, kokie mano norai ir poreikiai, iš kur aš atėjęs – kokia mano praeitis, kokie mano veiksmų motyvai, kokie mano trūkumai, kurlink aš einu. Asmeninis žurnalas yra tas mediumas, kur galite efektyviai, tikslingai ir struktūruotai bendrauti su savimi.

Paprastesnė to forma yra tiesiog mąstymas, galvojimas, kiti tai dar kartais vadina kontempliacija, meditacija ar malda. Šis būdas yra kiek sudėtingesnis, nes daugumos žmonių mintys yra padrikos, neturinčios struktūros, jiems sunku ilgesnį laiką sutelkti dėmesį į vieną tašką, atsipalaiduoti, galų gale jie net neturi reikiamų įgūdžių, t. y. loginio ir analitinio mąstymo ar psichologinių ir filosofinių žinių. Bet kuriuo atveju, rašant mąstymas yra aiškesnis ir produktyvesnis.

Dar vienas tiesioginės saviraiškos būdas yra bendravimas su kitais žmonėmis. Tai apima diskusiją, apsikeitimą idėjomis ir informacija. Bendraudami su kitais, mes galime išreikšti save, savo pasaulėžiūrą, savo patirtį, pasidalinti tuo su kitais ir gauti naujų argumentų, naujų idėjų, naujos informacijos. Bendravimas su kitais taip pat tai yra proga stebėti savo ir kitų žmonių elgesį ir emocijas, lavinti savo socialinius įgūdžius bei geriau pažinti save ir pasaulį.

Dar vienas tiesioginės saviraiškos būdas yra informacijos perdavimas į visuomenę arba kitaip – informacijos sklaida. Tai reiškia, kad mes tam tikroje sferoje turime tam tikros informacijos, kuria galime pasidalinti ne tik su konkrečiais žmonėmis, su kuriais bendraujame, bet su plačiąja visuomene. Na, pavyzdys galėtų būti blog‘ų rašymas, video ar audio kūrimas, rašymas į laikraščius ar žurnalus, kalbėjimas viešai, kalbėjimas per radiją, ir panašiai. Esmė – turima informacija pasidalinti su plačiąja visuomene, taip ir išreiškiant save, ir padedant kitiems žmonėms gauti informacijos, kuri, jūsų nuomone, gali būti jiems vienaip ar kitaip naudinga.

Iki dabar kalbėjau apie tiesioginės saviraiškos formas, ir dabar pereisiu prie saviraiškos per meną. Meninės saviraiškos formų yra tokių...

Meninis (arba kitaip – kūrybinis) rašymas. Žiūrint iš klasikinės perspektyvos, tai apima poeziją, prozą ir dramą. Paprastai tariant, savo mintis, išgyvenimus, emocijas, norus, svajones, baimes, fantazijas galite aprašyti meniškai, ar tai būtų eiliuotas kūrinys, ar apsakymas, ar dialogas. Tai ne tik padeda save išreikšti ir lavina kūrybingumą, bet padeda tobulinti mąstymą ir kalbinius įgūdžius, kalbos jausmą.

Kita labai populiari meninės saviraiškos forma yra muzika plačiąja prasme, arba kitaip – garsas Tai apima grojimą muzikos instrumentais, dainavimą, iškalbą ir retoriką ar tiesiog menišką žaismą bet kokiais garsais.

Dar viena meninės saviraiškos forma yra judesys. Tai apima šokį, įvairų sportą ir fizinį treniravimąsi, viską, kas kaip pirminį saviraiškos formatą naudoja judesį. Judesys yra labai puikus ir naudingas būdas pažinti savo kūną fiziškai ir fiziologiškai, jį pajusti, jį suprasti, į jį įsiklausyti, jį lavinti ir stiprinti.

Dar vienas platus meninės saviraiškos būdas yra vizualinis menas. Tai apima piešimą, video medžiagos kūrimą, fotografiją, dizainą, grafiką ir panašius dalykus. Kaip ir visi menai, vizualinis menas padeda atskleisti savo kūrybingumą, fantaziją, taip pat stipriai lavina vizualinę raišką ir vizualinį suvokimą.

Meninės saviraiškos būdų yra labai daug, čia neaptariau įvairūs rankdarbių, skulptūros, kulinarijos, video žaidimų, augalų auginimo, kvapų kūrimo – save išreikšti galime labai įvairiai.

Žinoma meninės saviraiškos formos būna tarpusavyje susijusios, sumišusios, net ir tiesioginė saviraiška dažnai turi meninės saviraiškos požymių ir atvirkščiai, dažnai sunku nubrėžti liniją tarp rūšių, žanrų, meninių priemonių ir panašių dalykų. Bet visa tai neesmė. Šio video tikslas nėra viską tiksliai sudėlioti į lentynėles ir išvardinti įmanomus saviraiškos būdus. Akcentas ne čia. Esmė ir akcentas yra tai, kad visi norime vienaip ar kitaip save pažinti, save išreikšti ir kad tam turime daugybė būdų.

Ir atminkite, kad nebūtina turite save išreikšti „profesionaliai“ ir neprivalote to daryti „tobulai“ (kad ir ką toks standartas reikštų), nebijokite tiesiog tą daryti, dėl savęs. Ir net nebūtina savo saviraiškos rezultato publikuoti viešai, jeigu to nenorite, darykite tai sau, dėl to, kad tai teikia džiaugsmą ir padeda jums.

Nepamirškite, kad toks žmogus, koks esate jūs – su tokiu DNR, su tokia fizine ir psichologine struktūra, su tokia patirtimi ir tokiomis mintimis – pasaulyje yra tik vienas. Kito visiškai tokio pat žmogaus, koks esate jūs, niekada nebuvo, niekur nėra ir niekada nebus. Jūs esate unikalūs. Leiskite pasauliui apie jus žinoti, jus pažinti.

Galų gale, bent jau leiskite apie jus žinoti ir jus pažinti sau – bent jau pažinkite save pats ir atsiverkite bent jau sau...

Saviraiška yra puiki galimybė geriau pažinti save, tiek filosofiškai, tiek fiziologiškai ir emociškai. Saviraiška padeda laisviau jaustis, išplėsti savo pasaulį, geriau suprasti realybę, gauti naujų idėjų ir patirčių, lavinti fantaziją, kūrybingumą, įgūdžius, galų gale tiesiog atsipalaiduoti.

O koks jūsų mėgstamiausias saviraiškos būdas? Kaip jums labiausiai patinka save išreikšti?


Šaltiniai ir rekomendacijos:









Saviarcheologijos priemonės

Saviraiška pagal A. Maslow

Jums rekomenduojame

0 comments