Sprendimai, pasirinkimai ir atsakomybė

ATSARGIAI: ATSAKOMYBĖS UŽ SAVE ZONA
„Turėtumėte prisiimti atsakomybę už save. Negalite pakeisti metų laikų ar vėjo, bet galite pasikeisti patys.“ – Jim Rohn, verslininkas, autorius.




Turbūt visi pažįstame žmonių, kurie baigia mokyklą, įstoja į universitetą, sukuria šeimą, susilaukia vaikų, dirba nemėgstamą darbą, skundžiasi artimiesiems savo blogu gyvenimu ir laukia pensijos, kada galės atsipūsti, o jos sulaukę pensijos supranta, kad didžiąją savo gyvenimo dalį jie praleido ne taip, kaip norėjo, tad net ir poilsis dabar jiems džiaugsmo neteikia... Kitaip tariant, jie yra nelaimingi…

Daugelio žmonių netenkina jų gyvenimas, jų darbas, jų santykiai, jų sveikata, jų laisvalaikis: arba per daug darbo, arba per mažai pinigų, arba per mažai laisvo laiko, arba per mažai pasitenkinimo ir entuziazmo tam, ką darai, arba per prasta sveikata. Nepasitenkinimo priežasčių yra įvairių.

Ar jus tenkina jūsų gyvenimas? Jeigu ne, tai kas netenkina? Ką norėtumėte pakeisti? Negalvokite apie tai, ar kažką pakeisti įmanoma, ar ne, kokios jūsų galimybės, kokios aplinkybės, tiesiog pagalvokite, kad jeigu jūsų niekas neribotų, ką norėtumėte pakeisti? Norėtumėte užsiimti kažkokia kita veikla? Norėtumėte už savo dabartinę veiklą gauti daugiau pinigų? Norėtumėte kitaip leisti savo laisvalaikį? Ko norėtumėte kitaip?

Jeigu jau žinote, ko norite, greičiausiai tai, ko norite, galite ir turėti. Žinoma, visiems mums senstant ir laikui bėgant, mūsų galimybių spektras tam tikra prasme siaurėja. Na, iš vienos pusės platėja, nes įgauname daugiau gyvenimiškos patirties ir išminties, bet sakau „siaurėja“ ta prasme, kad būdami 60-ies dauguma mūsų profesionalia balerina ar balerūnu jau tikriausiai nebetapsime, kad ir kaip norėtume ir kad ir kiek pastangų būtume pasiruošę įdėti. Mūsų kūnas jau ne toks lankstus ir paslankus, o norint tapti balerina, reikia labai intensyviai treniruotis, todėl ši galimybė mūsų gyvenime šiuo atveju jau yra užsivėrusi.

Tačiau savo gyvenime galime pakeisti daug daugiau nei galvojame. DAUG daugiau nei galvojame...

Labai svarbu įsisąmoninti, kad už savo gyvenimą atsakingi esate jūs patys, ne kažkas kitas. Kaip žmonės nusimeta atsakomybę už save, trumpai jau esu rašęs, tad nesikartosiu, bet labai noriu akcentuoti, kad už suaugusio žmogaus gyvenimą atsakingas tik vienas žmogus – jis pats. Vienas psichoterapeutas, besigilinantis į pasitikėjimą savimi ir buvęs garsios filosofės Ayn Rand romantinis partneris, Nathaniel Branden vieno seminaro metu auditorijai pasakė: „Niekas neateis jūsų išgelbėti.“ Ir vienas klausytojas jo paklausė: „Bet jūs tai atėjote!“ Ir Nathaniel Branden atsakė: „Taip. Aš atėjau jums pasakyti, kad niekas neateis jūsų išgelbėti.“

Taigi, atsakomybė už jūsų gyvenimą yra jūsų. Kodėl daug kam sunku tą suprasti, tai kitas klausimas, į kurį dabar nesigilinsiu, bet atsakymą tikriausiai žinote ar numanote. Tai susiję su santykiais su tėvais, mokykla, emocinėmis ir psichologinėmis žaizdomis dėl praeityje patirtų traumų ir su panašiais dalykais.

Taigi, už savo gyvenimą atsakingi esame mes patys, ir savo gyvenimą pakeisti galime kiekvienas. O jeigu manome, kad negalime, tai galime pakeisti tą įsitikinimą, kad savo gyvenimo pakeisti negalime, nes jis neteisingas.

Ir kitas dalykas, atminkite, kad viskas reikalauja pastangų ir pasiryžimo sumokėti tam tikrą kainą, kitaip tariant, nieko nėra nemokamo. Galbūt suprasite, kad jums ta kaina yra per didelė ir galbūt naudingiau užsiimti kažkuo kitu, tačiau investuoti teks į bet ką.

Tikrai norint ir jaučiant kažkam entuziazmą, ar tai būtų geresnė sveikata, geresnė finansinė padėtis, geresni santykiai, daugiau išminties, daugiau sąmoningumo, daugiau ramybės, daugiau laisvo laiko, nesvarbu, koks tikslas, tikrai norint ir jaučiant tam entuziazmą savo tikslus galite pasiekti, t. y. rasite tam priemonių. Tą galiu aš, tą gali daugybė kitų žmonių, iš kurių kai kam gyvenime sąlygos buvo daug prastesnės nei mano ar jūsų, taigi, tą galite ir jūs. Tačiau tai reikalauja atsakomybės, darbo ir pastangų – kai kas daugiau, kai kas mažiau, bet reikalauja.

Suprantu, kad prisiimti atsakomybę už save yra labai sunku, nes tada nebegalime skųstis ir kaltinti likimo, dievo, blogų aplinkybių, blogo oro, blogų sutuoktinių, blogų vaikų, blogos sveikatos – už nepatinkantį gyvenimą esame atsakingi mes patys. Taigi, supratę, kad už savo gyvenimą atsakingi mes patys, kitą kartą kažko užsinorėję žinosime, kad norėdami tai turėti, patys tai turime ir pasiimti. O jeigu neimame arba nebandome to siekti ir spręsti iškilusias problemas, tai už tai atsakingi tik mes patys.

Ir vos ne visada būna, kad kažko užsinorėję pajuntame baimę, nerimą, beviltiškumą ar kitas nemalonias emocijas, tačiau net jeigu tuo momentu ir nenorime tuojau pat imtis praktinių veiksmų, galime išsiaiškinti, kas slypi už šių emocijų, pagalvoti, ar jos adekvačios, iš kur jos kilusios, susirašyti savo tikslo pliusus ir minusus, pasiskaičiuoti rizikas, įvertinti kainą, t. y. ar verta į tą tikslą investuoti savo laiką, pinigus ar emocijas ir kiek. O jeigu neišeina imtis ir šių veiksmų, t. y. pagalvoti apie tai, ko norite, kaip jaučiatės ir kodėl, pažvelgti į savo praeitį ir ją patyrinėti, vis tiek esate atsakingi už tai, kad nesikreipiate pagalbos į žmones, kurie gali jums padėti: į artimuosius, į specialistus, į draugus ir panašiai. Atsakomybės už save išvengti neišeina.

Kam įdomu, toliau rekomenduoju pažiūrėti mano video apie komforto zoną ir baimę ir paskaityti mano labai trumpą įrašą apie atsakomybės neprisimėmimą bei kitą įrašą apie baimę ir priešingą rezultatą.

Ir atminkite, kiekvieną sekundę jūs darote sprendimą, sąmoningą ar nesąmoningą, bet darote. Netgi kai atrodo, kad nieko nedarote, darote sprendimą nedaryti nieko. Ir kiekvienas jūsų sprendimas turi vienokias ar kitokias pasekmes. Taigi, labai svarbu būti kuo sąmoningesniems, kad kuo geriau suvoktumėte, kaip jaučiatės, kokius sprendimus darote ir kodėl. Ir taip pat nepamirškite, kad jūsų gyvenimas nėra amžinas, jis turi pabaigą, kuri su kiekviena sekunde artėja, tad laikas pakeisti gyvenimą yra ribotas – tam neturite visos amžinybės...

Taigi, linkiu būti kuo sąmoningesniems, kokius sprendimus darote ir kodėl, ir sėkmės siekiant savo tikslų bei gyvenant tokį gyvenimą, kokio norite!


Šaltiniai ir rekomendacijos:



Atsakomybės neprisiėmimas

Baimė ir priešingas rezultatas



Pratimas: kaip tapti sąmoningesniam



Emocijos (1 dalis): bazinės emocijos

Emocijos (2 dalis): vidinis skausmas

Jums rekomenduojame

0 comments