Pratimas: kaip tapti sąmoningesniam

Šiandien norėčiau su jumis pasidalinti vienu paprastu pratimu, kuris gali padėti tapti sąmoningesniems. Sąmoningumą aš apibrėžiu kaip suvokimą kas ir kodėl šiuo metu su manimi ir manyje vyksta. Sąmoningumas yra vienas naudingiausių įgūdžių tiek siekiant geriau suprasti savo elgesį, tiek siekiant pagerinti santykius ir komunikaciją su kitais.

Taigi, siūlau pabandyti tokį praktinį pratimą, kurį galite išmokti taikyti nuolat kasdieniame gyvenime, kad būtumėte sąmoningesni, kas vyksta ir kodėl.

Reikėtų susirasti ramią vietą, kur jūsų neblaškytų įvairūs dirgikliai ir galėtumėte kelioms minutėms susikaupti ir užduoti sau kelis klausimus. Labai svarbu, kad į tuos klausimus atsakytumėte be moralinio vertinimo. Na, kad negalvotumėte, ar tai gerai, ar blogai... Tiesiog būkite sau smalsūs, informatyvūs ir nuoširdūs.

Taigi, užsimerkite, kelis kartus giliai įkvėpkite ir užduokite sau pirmąjį klausimą...

1. Kaip aš dabar jaučiuosi? Dabar, šiuo momentu... Šis klausimas yra iš dviejų dalių.

Pirma, ką jaučiu fiziškai, ką jaučia mano kūnas (pavyzdžiui, alkį, sotumą, nugaros skausmą, įsitempusius pečius, akių maudimą, atsipalaidavimą ir pan.).

Antra, kokios yra mano emocijos (nerimas, sumišimas, nesaugumas, ramybė, pasitenkinimas).

Ir atminkite, kad blogų emocijų nėra. Visos emocijos yra naudingos ir reikalingos. Jūsų savijauta, jūsų emocijos jus informuoja apie jūsų poreikius, apie tai, kad jums kažko reikia, kad jūsų gyvenime kažkas jums kelia nepatogumą arba apie tai kad tam tikri jūsų poreikiai yra patenkinti.

2. Ką šiuo metu galvoju? Į ką yra sutelktos mano mintys?

Ar esu susikaupęs? Ar išlaikau mintis ties viena tema, ar mano mintys šokinėja nuo vieno dalyko prie kito? Ar mano mintys nukreiptos į dabartį, į praeitį, į ateitį, ar kažkur visai kitur?

3. Kokie mano poreikiai? Ko aš noriu? Ko man reikia? Dabar, šiuo momentu?

Kaip jau minėjau, kiekvienas poreikis yra tam tikras nepatogumas, ir tenkindami savo poreikius bandome susitvarkyti su tais nepatogumais. Pavyzdžiui, jeigu jaučiame alkį, tai mūsų poreikis yra maistas. Maisto trūkumas mums kelia nepatogumą, todėl imame ieškoti maisto, kad šį nepatogumą pašalintume.

Mūsų poreikiai yra mūsų veiksmų priežastis. Mes elgiamės vienaip ar kitaip, kad patenkintume savo vienus ar kitus poreikius. Ir, kaip minėjau, apie mūsų poreikius mus informuoja mūsų emocijos.

Turėkite omeny, kad poreikiai būna dviejų rūšių:

Pirma, gilūs, tikrieji poreikiai.

Antra, paviršiniai poreikiai, už kurių dažniausiai slypi kiti, gilūs, tikrieji poreikiai.

Pavyzdžiui, žmogus nori saldainių. Dažniausiai tokioje situacijoje žmogus iš tikrųjų nori ne saldainių, o yra alkanas ir nori „tikro“, sveiko maisto, o saldainiai sukuria iliuziją, kad jo sotumo, maisto medžiagų poreikis yra patenkintas. Arba labai dažnai būna, kad žmogus jaučia nerimą, baimę arba vidinę tuštumą, o saldainiai sukuria iliuziją, kad saugumo poreikis yra patenkinamas arba jais nesėkmingai bandoma užpildyti tuštumą viduje.

Taigi, labai svarbu suprasti, ko aš noriu iš tikrųjų.

Apie poreikius ateityje kalbėsiu plačiau, bet jeigu jums sudėtinga įvardinti savo tikruosius poreikius ar apskritai suprasti, ko norite, galite remtis A. Maslow poreikių piramide. Pasak A. Maslow, poreikiai būna tokių rūšių ir yra tokio eiliškumo nuo svarbiausių iki mažiausiai svarbių:

1) fiziologiniai (kvėpavimas, maistas, vanduo, šalinimasis ir pan.);
2) saugumo (žinojimas, kad fiziologiniai poreikiai bus patenkinti, sveikatos ir nuosavybės saugumas);
3) socialiniai (bendravimas, draugystė)
4) pasitikėjimas savimi arba savivertė;
5) saviraiška arba savęs realizavimas.

4. Ką aš šiuo momentu darau?

Ar mano veiksmai efektyviai padeda patenkinti mano poreikius? Ar esu susikoncentravęs į vieną veiksmą, ar bandau atlikti kelis dalykus vienu metu? Kaip dėl viso to jaučiuosi?

Taigi, klausimai yra tokie: kaip jaučiuosi, ką galvoju, ko noriu, ką darau? Kaip matote, visi jie yra tarpusavyje susiję.

Teisingai atsakę ar netgi pabandę atsakyti į šiuos klausimus, padidinsite savo sąmoningumo lygį, t. y. geriau suprasite, kaip jaučiatės, ko norite, kodėl elgiatės kaip elgiatės, ar jus tenkina jūsų dabartinė būsena. Neretai gali būti, kad užduodant sau šiuos klausimus ir į juos atsakant, jūsų veiksmai ir emocijos gali pasikeisti, nes suprasite, kad iš tikrųjų jūsų poreikiai visai kitokie nei atrodė; kad jūsų nepasitenkinimo šaltinis yra visai kitur nei atrodė; kad savo dėmesį koncentravote ne ten, kur naudinga; arba kad jūsų veiksmai nėra pakankamai efektyvūs.

Taigi, norėdami būti sąmoningesni, pabandykite kuo dažniau užduoti sau šiuos klausimus. Nenusiminkite, jei iš pradžių bus sudėtinga sau atsakyti arba paaiškės, kad nesugebate įvardinti savo emocijų ar savo tikrųjų poreikių – su praktika ir patirtimi bus lengviau.


Šaltiniai ir rekomendacijos:



Emocijos (1 dalis): bazinės emocijos

Emocijos (2 dalis): vidinis skausmas

Racionalumas, emocijos ir įsitikinimai

A. Maslow poreikių hierarchija

Vertybės (iš kurių viena yra sąmoningumas):

Jums rekomenduojame

2 comments

  1. maslovo poreikiu piramides teorija yra paneigta, nes patys svarbiausi poreikiai visada yra tie kurie yra nepatenkinti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pamišėlis,

    gal galėtum plačiau, nes neaišku, kuo tai, kad "patys svarbiausi poreikiai visada yra tie, kurie yra nepatenkinti" prieštarauja Maslow poreikių piramidės teorijai? Ir galbūt Maslow piramidės teorija iš tikrųjų yra paneigta, nežinau, tiesiog iš tavo sakinio neaišku kodėl.

    Beje, su tavo teiginiu sutinku - svarbiausi poreikiai yra tie, kurie yra nepatenkinti. Juk kad ir koks nušvitęs būtum, jeigu nori valgyti, tai svarbiausias poreikis tuo momentu yra ne paskaityti Aristotelį, o pavalgyti. Bet juk Maslow tą ir sako: valgyti > savirealizacija, t. y. kad alkanas apie savirealizaciją negalvosi, nes - evoliuciškai - jeigu nevalgysi, tai mirsi.

    Ir tai pagrindžia visuomenėje aiškiai matomą fenomeną: jeigu žmogus gyvenime dažnai jaučia nesaugumą (o labai daug žmonių suaugę jaučia neadekvatų nesaugumą), tai jiems būna sudėtinga realizuoti socializacijos ir aukštesnius poreikius, t. y. jei bijo bendrauti su žmonėmis, bijo siekti savo svajonių, bijo save realizuoti ir t. t.

    Ką manai?

    AtsakytiPanaikinti