Sapnai (4 dalis): egzistencinė ir fenomenologinė sapnų analizė

Egzistencinė sapnų analizė, fenomenologinis metodas

Šios sapnų analizės mokyklos žymiausias atstovas – Medard Boss. Egzistencinės sapnų analizės šaknys – egzistencialisto M. Heidegger'io filosofija.

Egzistencinė filosofija glaudžiai siejasi su fenomenologiniu metodu. Šio metodo esmė – atsiriboti nuo bet kokių teorijų ir perkeltinių prasmių bei abstrakcijų.


Fenomenologinis metodas

M. Boss'as siekė išvengti sapnų perinterpretavimo ir teoretizavimo klišių. Jis norėjo leisti sapnams pasakoti savą istoriją, o ne kad viskas juose būtų kažkas kito, nei yra iš tikrųjų.

Jo metodas atrodo paprastas. Tarkime, žmogus sapnuoja šunį. Tokiu atveju, svarbu šuns neinterpretuoti kaip seksualinio simbolio ar sapnuotojo „šuniškų“ savybių. Interpretuotojas į šunį turėtų žvelgti kaip į šunį ir leisti šiam fenomenui (šiuo atveju – šuniui) sužadinti mintis. Šuo skiriasi nuo gėlės ar akmens, nes yra, pavyzdžiui, šiltakraujis gyvūnas. Jis yra labiausiai prijaukintas gyvūnas. Jis daugiau nei žmogus vadovaujasi savo instinktais ir yra labiau suvaržytas nei žmogus. Ir taip toliau...

Pirmasis interpretacijos žingsnis – parodyti sapnuotojui, kad kai kurios iš minėtųjų fenomeno savybių yra potencialas, susijęs su jo realiu gyvenimu. Antrasis žingsnis – „priversti“ sapnuotoją kuo detaliau ir tiksliau nupasakoti, kaip jis dėl to fenomeno jaučiasi, ką patiria, ką galvoja, kaip į jį reaguoja. Ar jam šuo kelia džiaugsmą ar abejingumą, ar siaubą ir norą bėgti...

Interpretatoriaus vaidmuo ir sapnas

M. Boss'as, kaip ir Froidas bei W. Reich'as, daug dėmesio skiria ego gynybos mechanizmų įsisąmoninimui. Tokiu būdu, pasak Reich'o, id turinys (t. y., pasąmonės turinys) iškyla į paviršių natūraliai ir tvarkingai. Elgiantis priešingai, analizė baigsis siaubingu chaosu.

Todėl Boss'o metodas yra ypač jautrus. Jis naudojasi sapnu, kad pamatytų, į kokias atviras žaizdas vengti smeigti analitinį peilį. Boss'as ypač akcentavo, jog labai svarbu, kaip analitikas savo analizę pateikia sapnuotojui.

Pavyzdys. 33 metų, neturintis romantinių santykių vyriškis kenčia nuo depresijos ir sunkumų užmegzti socialinį kontaktą. Jis vieną naktį susapnuoja... Stoviu prie dešrainių kiosko. Baigiu užsisakinėti dešrainį ir maloniai šnekučiuojuosi su pardavėju, bet iš už nugaros prieina jauna moteris ir pradeda prie manęs glaustytis. Siaubingai jos išsigąstu ir pabėgu nuo jos kiek tik kojos neša, per skubėjimą pamiršdamas pasiimti užsisakytą dešrainį.

Labai paprasta būtų dešrainį interpretuoti kaip penio ar pseudopenio simbolį. Tačiau Boss'as teigia, jog tai užkirstų kelią pirminei įžvalgai, būtent dėl to, kad šis klientas dabartinėje terapijos stadijoje jau gali valgyti viešoje vietoje, nepaisant negebėjimo su moterimi užmegzti erotinio ryšio. Aišku, dešrainio simbolis gali turėti daug reikšmių bei užuominų, kurių nuo sapnuotojo slėpti nereikėtų. Tačiau Boss'as nori analizę pradėti nuo bendravimo su „maloniu dešrainių pardavėju“ ir nuo to, kad sapnuotojas sapne valgė, įsisavino kažką „mėsiško“. Analizės metu, Boss'as pirmenybę teikė klausimų pateikimo formai ir uždavė tokius „klausimus“:

1. „Manau, nuostabu, kad bent jau sapnuodamas gali leisti sau mėgautis sultingu dešrainiu ir kad drąsiai juo mėgaujiesi viešoje vietoje - aikštėje, pilnoje žmonių.“
2. „Kita vertus, nemanai, kad keista, jog, moteriai prie tavęs prisiartinus ypač erotišku būdu, tu ją matai tik kaip bauginančią ir nerimą keliančią būtybę?“
3. „Ar sąmoningai supranti, kokio dydžio yra nerimas, užplūstantis tave pasirodžius šiai moteriai, priverčiantis tave pabėgti ir sukliudantis ramiai mėgautis dešrainiu?“
4. „Ko konkrečiai bijai nemiego būvyje (realiame gyvenime), kai šalia yra geismingai ir erotiškai besielgianti moteris?“

Sapnų serijos ir asmenybės augimas

Kaip jungiečiai, C. Hall'as ir dauguma neofroidiečių, Boss'as naudodavosi sapnų serijomis, kad galėtų stebėti klientų terapinį progresą ir asmeninį tobulėjimą.

Boss'as trejus metus stebėjo nuo depresijos ir impotencijos kenčiantį mechanikos inžinierių. Jo 823 sapnai buvo sugrupuoti į aiškias fazes, kuriuose vienos temos dominavo labiau nei kitos. Boss'as galėjo pagal kiekvieną fazę stebėti kliento progresą.

Pavyzdys. Pirmus 6 mėnesius vyras sapnavo tik turbinas, ciklotronus, automobilius, lėktuvus ir panašius daiktus. Vėliau jis pradėjo sapnuoti medžius, daržoves ir gėles. Po šios botaninės fazės sekė ilgas besapnis periodas, o vėliau – sapnai apie gyvūnus, pradžioje apie žalingus vabzdžius. Toliau sekė ilgas sapnų periodas, kuriame dominavo varlės, rupūžės ir gyvatės. Pirmasis šiltakraujis gyvūnas, pasirodęs jo sapne, buvo pelė, lendanti į urvelį. Pirmasis žmogus jo sapne pasirodė po dviejų metų terapijos. Tai buvo didžiulė sąmonę praradusi moteris raudona suknele, plūduriuojanti po permatomu ledu dideliame tvenkinyje. Po pusmečio vyras susapnavo, kad šoka su moterimi, taip pat vilkinčia raudoną suknelę, bet dabar ši moteris buvo budri ir gyvybinga.

Pirmieji pagerėjimo ženklai išryškėjo jam pradėjus sapnuoti apie augalus. Tuo metu vyriškis pradėjo po truputį kratytis minties, kad gyvenimas yra beprasmis. Jo impotencija išnyko jam pradėjus sapnuoti liūtus ir arklius.


Empirinis pagrindas

Egzistencinis-fenomenologinis metodas turi mažiau šalininkų nei anksčiau aptarti sapnų analizės metodai. Empirinis pagrindas taip pat yra atitinkamai mažesnis. Boss'o interpretacijas patikrinti yra nepaprastai sunku, nes jis iš esmės atmeta mokslinio metodo pagrįstumą žmonių santykiuose. Jis nemano, kad tokie metodai, kaip, pavyzdžiui, Hall'o laboratoriniai eksperimentai su sapnais, suteikia tiesos apie sapno fenomeną; Boss'as mano, kad sapno fenomeną galima suprasti tik kokybiškai. Boss'as radikaliai skiriasi nuo Froido ir Jungo tuo, kad jis neigia pasąmonės egzistavimą.

Boss'as sutinka, kad sapnai gali būti orientuoti į ateitį ir nagrinėti dar nerealizuotą sapnuotojo potencialą. Keista, kad Boss'as stipriai pasisako prieš gyvūnų simbolių seksualinę reikšmę, turint omenyje, kad minėtasis mechanikas įveikė impotenciją tada, kai ėmė sapnuoti arklius ir liūtus. Boss'as charakterizuodamas atskirus sapno elementus buvo labai išrankus ir kūrė daug hipostazavo. Pasitaikė nesuskaičiuojama galybė atvejų, kai jo interpretacijų pagrindu buvo jo požiūris ir filosofija.

Paties Boss'o empirinis pagrindas yra maždaug 1000 sapnų analizė. Turbūt visi šiuolaikiniai psichoterapeutai-sapnų analitikai sutinka, kad reikia atsižvelgti į tai, kiek klientas gali „pakelti“. Boss'o metodas tą patvirtina – Boss'as yra pirmasis, į savo darbą inkorporavęs šį rūpestį.


Ankstesni šios serijos įrašai:

Sapnai (1 dalis): Froidas

Sapnai (2 dalis): Jungas

Sapnai (3 dalis): sapnai ir nemiego būvis

Šaltiniai ir rekomendacijos:

Ole Vedfelt "The Dimensions of Dreams: The Nature, Function and Interpretation of Dreams

Jums rekomenduojame

0 comments