Žmonių santykiai. Kopriklausomybė ir kontrapriklausomybė

Šiandien kalbėsiu, kaip jau turbūt supratote iš pavadinimo, apie kopriklausomybe ir kontrapriklausomybę, angl. co-dependency ir counter-dependency.

Taigi, kas tai yra?

Visi esame vienaip ar kitaip nuo kitų žmonių priklausomi. Ir čia omenyje turiu nebūtinai priklausomybę blogąja prasme, kaip kad esame priklausomi nuo alkoholio ar cigarečių, bet tai, kad mums kažko iš kito žmogaus reikia – kitas žmogus patenkina tam tikrus mūsų poreikius. Na, kaip kad mes esame priklausomi nuo savo automobilio, kad galėtume nuvažiuoti į parduotuvę, t. y. mes galime pasitikėti, pasikliauti savo automobiliu, kaip transporto priemone. Angliškai depend ir reiškia ne tik būti priklausomam, bet ir pasitikėti, pasikliauti. Tad, kopriklausomybė ir kontrapriklausomybė siejasi ne tik su priklausymu nuo kitų, kaip priklausymu nuo alkoholio, bet ir su pasitikėjimu kitais.

Taigi, yra sveikas, adekvatus priklausymas nuo kito žmogaus, sveikas, adekvatus pasitikėjimas kitu žmogumi, sveikų, racionalių savo ir kitų žmonių asmenybės ribų turėjimas bei suvokimas. Ir yra nukrypimas nuo šio standarto: į vieną pusę tai yra kopriklausomybė, o į kitą – kontrapriklausomybė.

Kopriklausomybė iš esmės yra perdėtas pasitikėjimas kitu; perdėtas priklausymas nuo kito žmogaus, manymas, kad esi kito žmogaus dalis.
Kontrapriklausomybė iš esmės yra perdėtas nepasitikėjimas kitu; perdėtas atstumo su kitu žmogumi laikymasis, jo neprisileidimas.







Kopriklausomos asmenybės bruožai

Kontrapriklausomos asmenybės bruožai

Į kitą žmogų įsitveria
Kitą žmogų nuo savęs stumia
Jaučiasi neadekvačiai silpnas(-a) ir pažeidžiama(-a)
Jaučiasi neadekvačiai stiprus(-i) ir nepažeidžiamas(-a)
Jį (ją) užlieja, užvaldo stiprios emocijos

Yra atitrūkęs(-usi) nuo savo emocijų
Dažniausiai koncentruojasi į kitą žmogų
Koncentruojasi tik į save
Yra priklausomas(-a) nuo žmonių
Yra priklausomas(-a) nuo užsiėmimų (pvz., sporto ar sekso) ir nuo medžiagų (pvz., alkoholio ar nikotino)
Asmenybės ribos neaiškios, netvirtos ir į jas lengvai įsibraunama
Asmenybės ribos toliau nei būtina
Save nuvertina
Save pervertina
Elgiasi ir jaučiasi nekompetentingai, nesugebančiai
Bando kitų akyse „gerai atrodyti“
Pasižymi depresyvia energija
Pasižymi maniakiška energija
Jaučiasi perdėtai nesaugiai
Jaučiasi perdėtai saugiai
Nepagrįstai kaltina save
Nepagrįstai kaltina kitus
Labai trokšta emocinio intymumo ir artumo
Vengia emocinio intymumo ir artumo
Jaučiasi ir elgiasi kaip auka
Paverčia kitą žmogų auka – pažeidžia kito žmogaus asmenybės ribas
Stengiasi kitiems įtikti, nusileisti
Stengiasi kitus kontroliuoti
Vaikystėje patyrė daugiau nesirūpinimo
Vaikystėje patyrė daugiau aktyvaus smurto

Kopriklausomas žmogus labai trokšta artumo, yra priklausomas nuo žmonių, įsikabina į kitą, nori būti išgelbėtas, nori, kad juo pasirūpintų, iš artimųjų nori daug dėmesio, jaučiasi silpnas, menkesnis už kitus, nelygiavertis, nesuvokia ir neapsibrėžia savo asmenybės ribų, nesuvokia, kad jis yra savarankiškas, atskiras nuo kito žmogaus, yra pasyviai agresyvus, jaučia stiprią kaltę, yra perdėtai susikoncentravęs į kitą žmogų, nesugeba pasakyti „ne“, nori įtikti kitiems, ir t. t.

Kontrapriklausomam žmogui artumas asocijuojasi su nesaugumu, toks žmogus perdėtai vengia intymumo, yra atitrūkęs nuo savo emocijų arba jas slepia, nesuvokia ir dažnai nepripažįsta kito asmens poreikių ir asmenybės ribų, yra aktyviai agresyvus, nuolat ieško intensyvių potyrių, dažnai jaučia nuobodulį, persidirba, nori „gerai atrodyti“ kitų akyse, dominuoti, atrodyti nepažeidžiamas, ir t. t.

Kai kas turbūt jau pastebėjote, kad kopriklausomybė dažniau būdinga moterim, o kontrapriklausombė – vyram. Na, dažnai pastebima, kad moterys dažnai nesusitvarko su savo emocijomis, elgiasi isteriškai, impulsyviai, yra priklausomos nuo vyrų finansiškai, negeba atlikti tam tikrų darbų, kuriuos už jas atlieka vyrai, „yra silpnos“, „gležnos“, „moteriškos“ ir pan. O vyrai – priešingai: „nejaučia emocijų“, „viską gali patys“, „yra stiprūs, nepažeidžiami“, jie „vyriški“, jiems „nereikia švelnumo“, jie neprašo pagalbos ar patarimo, ir pan. Bet, aišku, nebūtinai – šiems stereotipams yra daugybė išimčių.

Neretai pasitaiko, kad tam pačiam žmogui būdingi kai kurie kopriklausomos ir kai kurie kontrapriklausomos asmenybės bruožai. Arba vienose situacijose žmogus elgiasi kaip kopriklausomas, o kitose – kaip kontrapriklausomas. Nors dažniausiai žmogus vis tiek labiau artimas kažkuriam vienam iš šių asmenybės tipų, turi daugiau kažkurios vienos iš šių asmenybių bruožų.

O ar kuriam nors iš šių asmenybių tipų esate artimi jūs? Kuo? Kaip manote, kokios įtakos tai turi jūsų gyvenimui ir santykiams su draugais, šeimos nariais, artimaisiais ir gyvenimo partneriu (jei tokį turite ar norite turėti)? Kaip dėl to jaučiatės ir ką norėtumėte daryti?


Šaltiniai ir rekomendacijos:



http://en.wikipedia.org/wiki/Codependency

http://en.wikipedia.org/wiki/Counterdependency

What are the symptoms of Counter Dependency?

Codependency and You

Jums rekomenduojame

0 comments