Tikslų siekimas. Svajojimas, planavimas ir veikimas

Kiekvienas rezultatas prasideda nuo vizijos, nuo tikslo įsivaizdavimo, nuo įsivaizdavimo to, ką nori turėti, kitaip tariant – nuo svajonės.

Svajoti yra naudinga, nes galime mintyse matyti, koks bus rezultatas, kai jį pasieksime.

Tačiau tik svajoti neužtenka. Kažkada turi prasidėti ir veikimas. Kitaip svajonės ir liks tik svajonėmis, fantazijomis. Dažnai žmonės įstringa svajojimo stadijoje ir niekuomet nesiima veiksmų. Suprantama, kad toks žmogus jaučia ir baimę veikti, ir frustraciją, kad neturi norimo rezultato. Bet norint rezultato, anksčiau ar vėliau teks prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą ir pradėti veikti.

O veikimas prasideda nuo planavimo. Kaip kažkas yra teisingai yra pasakęs, „planas yra svajonės, užrašytos ant popieriaus“. Ir jeigu tas planas nėra detalus, nėra aprašyti, pamatuoti ir įvertinti visi žingsniai, tai žmogus vis dar svajoja.

O kaip reikėtų planuoti?

Pirmiausia reikėtų išsamiai aprašyti rezultatą. Ko konkrečiai aš noriu? Ką aš matau savo svajonėje? Kitaip tariant, aiškiai matyti kelio pabaigą. Ir tuomet nuo ten žvelgti atgal iki to taško, kuriame esu šiandien. Ir šiame kelyje susidėlioti reikšmingus žingsnius. Ką ir kokia eilės tvarka man reikia padaryti, kad nueičiau ten, kur noriu nueiti? O tada tarp tų reikšmingų žingsnių reikėtų susidėlioti mažesnius tikslus, mažesnius žingsnelius, jungiančius tuos reikšmingus žingsnius tarpusavyje. Ir gauti tokį „sujunk taškus“ tipo žemėlapį nuo savo šiandieninio atskaitos taško iki savo norimo rezultato.

Taigi, planuojant reikia aiškiai matyti savo norimą rezultatą. Matyti, kur esate šiandien. Tuomet detaliai ir pamatuojamai aprašyti, ko jums reikės, kad tą rezultatą pasiektumėte. Kiek man tai kainuos finansiškai? Ar reikės papildomų žinių arba įgūdžių, kurių šiandien neturiu? Ar reikės praktikos? Ar reikės kitų žmonių pagalbos? Galbūt reikės pakeisti gyvenamąją vietą. Galbūt reikės atsisakyti bendravimo su tam tikrais žmonėmis. Galbūt reikės atsisakyti dalykų, prie kurių esu labai pripratęs (-usi). Galbūt reikės pakeisti mitybos ar darbo, ar poilsiavimo įpročius. Galbūt reikės suformuoti naujus įpročius. Galbūt reikės susirasti papildomą darbą. Visa tai, ko jums reikės, įvardinti ir detaliai bei pamatuotai aprašyti savo plane. Ir tai padaryti sukuriant kelią / žemėlapį nuo savo šiandieninio atskaitos taško iki savo norimo rezultato, su tarpiniais tikslais ir mažesniais žingsneliais tarp jų.

O turint planą belieka imtis aktyvesnių veiksmų, t. y. pradėti veikti.

Dažnai žmones pradėti veikti gąsdina galima kritika, galimas atstūmimas, ypač jeigu jūsų norimas rezultatas ar planas reikalauja eiti „netradiciniu“, „neįprastu“, „keistu“ keliu. Mums baisu, ką apie mus pagalvos kiti, gal elgsimės ne taip, kaip iš mūsų tikimasi, gal būsim atstumti, gal iš mūsų pasijuoks, gal suklysime ir mums prikaišios, ir t. t.

Taip pat žmonės galvoja, kad jiems reikia kažkokio leidimo, reikia, jog ateitų kažkoks autoritetas, kažkoks galios turintis asmuo ir pasakytų, kad pradėti veikti galima, kad leidimas duotas. Tačiau reikia suprasti, kad jums reikalingas tik vieno žmogaus leidimas veikti – t. y. mūsų pačių.

Visos šios baimės yra suprantamos ir dažnos, tačiau būtent jos ir trukdo mums prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą ir pasiekti norimą rezultatą. Dažniausiai visi barjerai, visos reikšmingos kliūtys mūsų kelyje yra ne išorėje, bet mūsų galvoje. Tad realiai save ribojame tik mes patys.

Ir, kaip turbūt visi iš patirties žinome, sunkiausia yra pradėti. Sunkiausia yra žengti pirmuosius žingsnius. Tad pradėkite nuo bet kokio plano. Jis neturi būti tobulas. Jį vėliau galima pakoreguoti – to nereikėtų bijoti.

O klysti yra normalu. Net dažnai klysti yra normalu, jeigu iš savo klaidų sugebame pasimokyti.

Apsirašykite bent pirmąjį žingsnį, padėsiantį jums pajudėti iš vietos. Darykite ką nors, bet ką, kad priartėtumėte prie savo tikslo. O tai padės pradėti labiau tikėti ir pasitikėti savimi, ir pajusti, jog savo gyvenimą kontroliuojate.

Juk turite tik vieną gyvenimą, ir jis priklauso tik jums.  

Pasakykite sau, kad leidžiate – leiskite sau – iš svajojančio žmogaus tapti veikiančiu žmogumi.

Sėkmės planuojant ir veikiant, ir savo svajones paverčiant rezultatais!


Šaltinis:


Su šia tema susiję naudingi resursai:

Asmeninės gerovės apskaita (nemokamas įrankis, padedantis įsivardinti, ką norėtumėte kasdien veikti, ir padedantis matyti, kaip efektyviai sekasi tai įgyvendinti) - http://blog.saviarcheologija.lt/2013/01/pranesimas-saviarcheologinis-irankis_6.html

VIDEO:

Komforto zona ir baimė - http://youtu.be/mrEjIiqAkLs

Pasitikėjimas savimi - http://youtu.be/OJ6D802cZeU

Sprendimai, pasirinkimai ir atsakomybė - http://youtu.be/jdUEfzb5NIE

Kaip mintimis ir kalba save įkaliname - http://youtu.be/7BAA4TwJYP0

ĮRAŠAI:

Baimė ir priešingas rezultatas - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/04/baime-ir-priesingas-rezultatas.html

Motyvacija. Kas žmones motyvuoja keistis? - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/07/kas-zmones-motyvuoja-keistis.html

Komforto zona ir baimė - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/05/komforto-zona-ir-baime.html

Pasitikėjimas savimi - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/06/pasitikejimas-savimi.html

Sprendimai, pasirinkimai ir atsakomybė - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/07/sprendimai-pasirinkimai-ir-atsakomybe.html

Kaip mintimis ir kalba save įkaliname - http://blog.saviarcheologija.lt/2012/08/kaip-mintimis-ir-kalba-save-ikaliname.html

Jums rekomenduojame

0 comments