VERTIMAS. Darlene Ouimet „Investavimas į savo psichinę sveikatą“

„Dreams Tulum“, Meksika
Profesijoje, kuria užsiimu kaip psichinės sveikatos šalininkė, dažnai girdžiu nusiskundimų, kad terapija yra per brangi ir ne visiems prieinama. Terapija gali kainuoti šimtus tūkstančių dolerių ir daugelyje pasaulio vietų draudimas ar sveikatos apsaugos įstaigos psichikos sveikatos problemų nekompensuoja.

Aš terapijai esu išleidusi tūkstančius dolerių. Šiam tikslui aš rimtai įsipareigojau, ir man buvo nesvarbu, net jei už tai turėčiau mokėti visą likusį gyvenimą, nes mano bloga savijauta man buvo nepaprastai įgrisusi. Man tai buvo kaip sprendimas baigti universitetą – jeigu noriu gyventi visavertiškai ir harmoningai, tai kad tą pasiekčiau, privalau atlikti visus reikiamus žingsnius. Jaučiau, kad investuoju į save, ir svarbiausia – investavau į savo šeimą.

Štai vienas iš atžvilgių, kaip aš vertinu sprendimą investuoti į terapiją ar neinvestuoti... 5 asmenų šeimai dviejų savaičių atostogos kainuoja 12000–18000 dolerių, priklausomai nuo to, ką atostogų metu norisi veikti. Prieš keletą metų mūsų šeima keliavo į Disneilendą ir visa kelionė mums kainavo 13000 dolerių, kai sumokėjome už lėktuvo bilietus, viešbutį, apmokėjome pramogų parko ir restorano išlaidas. Bet svarbiausia štai kas: namo grįžau išsekusi, nes mano įveikos* metodai veikė aukščiausia pavara, kad galėčiau šią kelionę ištverti. Nauji dalykai, naujos vietos, nauji žmonės – visa tai mane priversdavo išgyventi emocinį košmarą. Išleisti tiek pinigų ir grįžti namo pavargusiai bei jaučiančiai atostogų poreikį buvo šioks toks nusivylimas.

Praeitais metais keliavome į Punta Kaną, esančią Dominikos Respublikoje. Tai buvo mūsų pirmoji kurortinė „viskas įskaičiuota“ tipo kelionė ir ji buvo nuostabi! Namo grįžau atsigavusi, kelionės metu nepatyriau jokių „emocinių sūkurių“ ir visa šeima (įskaitant mane) buvo patenkinta kiekviena dvi savaites trukusių atostogų diena. Dabar, kai išmokau gyventi nenaudodama įveikos metodų, nebesijaučiu taip, kad man REIKIA atostogų, o tiesiog išvažiuoju ir atostogomis mėgaujuosi! Visa atostogų patirtis, lyginant su ankstesnėmis atostogomis, buvo žymiai malonesnė gyvenant visavertiškai. Tikrai buvo verta atsisakyti keleto atostogų, kad turėčiau tokią laisvę, kokią turiu dabar, o ypač dėl to, kad atostogos dabar daug malonesnės!

Rytoj kelioms savaitėms išvažiuojame į „Dreams Tulum“ – į „viskas įskaičiuota“ tipo kurortą Tulume, Meksikoje! Esu nusiteikusi labai entuziastingai!

Linkiu jums visiems geros psichinės sveikatos!

Darlene

-----
* Įveika (angl. coping) – psichologijoje vartojama sąvoka, reiškianti žmogaus elgesį, kurio siekiama įveikti, sumažinti ar pakelti patiriamą nerimą ir stresą. Žmonės yra įpratę kovoti su stresu įvairiausiais jiems pažįstamais destruktyviais bei į trumpalaikį streso sumažinimą orientuotais įveikos būdais, užuot orientavęsi į tikrąjį, ilgalaikį problemos sprendimą, kuris yra nepažįstamas, bauginantis, sudėtingas ir reikalauja pereiti tam tikrą pažintinį, emocinio adaptavimosi, pastangų bei ištvermės reikalaujantį etapą. (Vert. past.)

Originalus tekstas Emerging From Broken tinklaraštyje.

Kiti Darlene Ouimet / „Pakilimas iš duženų“ vertimai.

Jums rekomenduojame

0 comments