VERTIMAS. Darlene Ouimet „Mokymasis gyventi visavertį gyvenimą“

Mane stebina duženos, kurias matau aplink save kasdien, žvelgdama į kitų žmonių gyvenimus. Apsupti skausmo, daugybė žmonių gyvena diena po dienos net nežinodami, ką reiškia gyventi visavertiškai, klestėti ir augti. Kai kas išgijo nuo psichikos sveikatos problemų, priklausomybių ir rimtų ligų, pavyzdžiui, nuo chroniškos depresijos ar bipolinio sutrikimo, bet turi ramybės neduodantį klausimą: o kas dabar?

Jei žmogus didžiąją savo gyvenimo dalį buvo išsijungęs ar sudužęs, kaip jam vėl išmokti gyventi? Kaip nuo kovojimo su depresija ir bandymo įveikti gyvenimo metamus iššūkius pereiti prie visaverčio gyvenimo? Tai gali atrodyti paprasta, bet mano patirtis byloja, kad taip nėra. Tai sudėtinga, nes nepažįstama. Pažįstama yra įveika*, todėl dabar reikia pereiti mokymosi procesą.

Kai aš pradėjau gyventi toliau, jaučiausi tarsi iš naujo besimokanti gyventi, tarsi augčiau iškreiptu greičiu. Tau buvo beprotiška, bet entuziastinga, nes turėjau kažkiek palaikymo ir sąmoningai supratau, kiek daug man trūksta iki visaverčio gyvenimo. Aš formavau naują pažinimą. Išmokau klausytis mažų balselių, šnabždančių man, kad neturėčiau judėti pirmyn, kad tai per daug baisu, per daug rizikinga, ir išmokau save nuraminti. Išmokau naujų būdų, kaip išvengti nuslydimo į depresiją. Tam tikra prasme tapau savo pačios tėčiu ir mama: grįžau atgal ir buvau sau tėčiu ir mama ten, kur vaikystėje ir paauglystėje man šių dalykų trūko.

Gijimas nuo depresijos, daugialypės asmenybės sutrikimo ir disociatyvaus asmenybės sutrikimo buvo labiausiai jaudinantis ir vertingiausias dalykas, kokį esu kada nors patyrusi. Mokymasis iki galo priimti gyvenimą ir gyventi visavertiškai bei laisvai yra tai, ko niekada neįsivaizdavau galinti pasiekti. Dalijimasis savo kelione ir viltimi su kitais yra mano aistra. Šiandien aš klesčiu.

Darlene

-----
* Įveika (angl. coping) – psichologijoje vartojama sąvoka, reiškianti žmogaus elgesį, kurio siekiama įveikti, sumažinti ar pakelti patiriamą nerimą ir stresą. Žmonės yra įpratę kovoti su stresu įvairiausiais jiems pažįstamais destruktyviais bei į trumpalaikį streso sumažinimą orientuotais įveikos būdais, užuot orientavęsi į tikrąjį, ilgalaikį problemos sprendimą, kuris yra nepažįstamas, bauginantis, sudėtingas ir reikalauja pereiti tam tikrą pažintinį, emocinio adaptavimosi, pastangų bei ištvermės reikalaujantį etapą. (Vert. past.)

Originalus tekstas Emerging From Broken tinklaraštyje.

Kiti Darlene Ouimet / „Pakilimas iš duženų“ vertimai.

Jums rekomenduojame

0 comments